ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣΕΛΑΚΙΑ

Οι πρώτες μέρες.

Κάθε καινούργιο πράγμα χρειάζεται υπομονή, επιμονή και εξάσκηση για να γίνει αποδεκτό από το στόμα. Τις πρώτες μέρες με τη συσκευή στο στόμα θα παρατηρηθεί ένα ψεύδισμα στην ομιλία, μία υπερέκκριση σιέλου και ίσως μία δυσκολία στην κατάποση. Το πρόβλημα στην ομιλία αντιμετωπίζεται αν διαβάζουμε μεγαλόφωνα κάποιο κείμενο φορώντας το μασελάκι. Μετά από λίγες ώρες εξάσκησης η ομιλία με τη συσκευή αποκαθίσταται σχεδόν πλήρως. Πίνοντας δροσερό νερό (όχι χυμούς ή άλλα υγρά) με τη συσκευή στο στόμα λύνεται το πρόβλημα της κατάποσης και του σιέλου η έκκριση του οποίου ρυθμίζεται από μόνη της με τον καιρό. Όλα αυτά τα προβλήματα ξεπερνιούνται σε 4-5 μέρες εάν η συσκευή φορεθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα

1η Εβδομάδα: Το μασελάκι πρέπει να φορεθεί περίπου 4 ώρες, πρωί ή απόγευμα. Σε αυτές τις ώρες γίνονται οι προαναφερθείσες ασκήσεις για την ομιλία και την κατάποση καθώς και η εξάσκηση στην τοποθέτηση και στην αφαίρεση της συσκευής.

2η Εβδομάδα:  Εφαρμόζεται στο στόμα μόνο κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.

3η Εβδομάδα:  Από εδώ και πέρα η συσκευή πρέπει να  φοριέται  συνολικά 12-14 ώρες την ημέρα. Οι ώρες αυτές δεν είναι ανάγκη να είναι συνεχόμενες. Θα φοριέται στις ώρες του ύπνου και κάποιες ώρες το πρωί ή το απόγευμα.

Δεν θα φοριέται στο σχολείο, στο φαγητό και στα σπορ.

Καθαριότητα

Δόντια και συσκευή πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά. Πρέπει πάντα να ακολουθείται ο κανόνας: «καθαρή συσκευή μπαίνει σε καθαρό στόμα». Η συσκευή καθαρίζεται έξω από το στόμα με επιμελές βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και ξεπλένεται με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση ακριβώς όπως και τα δόντια. Η συσκευή (και τα δόντια) καθαρίζεται πριν τοποθετηθεί στο στόμα αλλά και όταν βγει από αυτό.

Φύλαξη

Όταν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται πρέπει να φυλάσσεται καθαρή στο «κουτάκι» της. Δεν χρειάζεται να μένει σε νερό. Δεν την παρατάμε όπου τύχει, δεν την τυλίγουμε με χαρτοπετσέτες (κινδυνεύει να πεταχτεί κατά λάθος), δεν την στριμώχνουμε σε τσέπες (κινδυνεύει να στραβώσει), δεν την χρησιμοποιούμε σαν παιχνίδι, δεν στραβώνουμε τα σύρματά της, και την κρατάμε μακριά από μικρότερα παιδιά και κατοικίδια ζώα. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.