ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΙΔΕΡΑΚΙ

ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ

Ένα ξεκολλημένο «σιδεράκι» (Bracket) δημιουργεί προβλήματα στην θεραπεία. Κάθε «σιδεράκι» αποτελεί τμήμα μιας συσκευής η οποία δουλεύει σωστά και ελεγχόμενα μόνο όταν όλα τα κομμάτια της (Brackets, ορθοδοντικό τόξο, περιδέσεις, «λαστιχάκια», ελατήρια κ.λ.π.) είναι άθικτα και σωστά τοποθετημένα. Από ένα ξεκολλημένο «σιδεράκι» δημιουργούνται διάφορα προβλήματα:

  • Προκαλεί καθυστέρηση αφού το δόντι με το ξεκολλημένο Bracket μένει έξω από την συσκευή άρα δεν μετακινείται ή ξαναστραβώνει. Έτσι απαιτείται να γίνουν μερικά βήματα προς τα πίσω στην εξέλιξη της θεραπείας μέχρι να ενταχθεί το δόντι ξανά στην ορθοδοντική συσκευή. Αυτό κοστίζει αρκετούς μήνες καθυστέρησης, άρα η θεραπεία διαρκεί περισσότερο.
  • Τροποποιούνται το μέγεθος και η διεύθυνση των δυνάμεων που έχουν προγραμματιστεί να ασκηθούν στα δόντια. Έτσι τα γειτονικά, στο ξεκολλημένο «σιδεράκι» δόντια δέχονται ξαφνικά πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από ότι είχε προγραμματιστεί. Αυτό μπορεί να βλάψει τα δόντια ή να τα μετακινήσει σε ανεπιθύμητες κατευθύνσεις. Για να επανέλθουν θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος.
  • Έχοντας χάσει το ορθοδοντικό τόξο ένα από το στηρίγματά του, υπάρχει κίνδυνος να παραμορφωθεί ή να σπάσει στο σημείο αυτό και να προκληθούν νέες περιπλοκές και καθυστερήσεις στη πρόοδο της θεραπείας.
  • Το ξεκολλημένο Bracket ευνοεί την συγκράτηση τροφών και μικροβίων τα οποία βλάπτουν τα ούλα και τα δόντια.
  • Για να κολληθεί ένα «σιδεράκι» γίνεται μία ειδική επεξεργασία της επιφάνειας του δοντιού. Αυτή η διαδικασία είναι ακίνδυνη για το δόντι αν γίνει μία ή το πολύ δύο φορές. Η συχνή επανάληψη της μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο «σμάλτο» του δοντιού.

Τα «σιδεράκια» πρέπει να μπορούν να ξεκολληθούν από τα δόντια όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε για την τοποθέτησή τους ειδικές κόλλες. Αυτές οι κόλλες  αντέχουν τις ορθοδοντικές δυνάμεις και τους χειρισμούς καθώς και τις φυσιολογικές μασητικές δυνάμεις.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ «ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ»

  • Όταν δεν έγινε σωστή συγκόλληση κατά την αρχική τοποθέτηση. («βρόμικη» επιφάνεια δοντιού, παρεμβολή αίματος ή σάλιου κ.α.). Σε αυτή την περίπτωση το Bracket ξεκολλά άμεσα μόλις τοποθετηθεί το ορθοδοντικό τόξο και ασκηθούν οι πρώτες δυνάμεις. Συμβαίνει μέσα στο ιατρείο ή λίγες ώρες μετά.
  • Όταν γίνεται συνεχής και υπερβολική καταπόνηση της ορθοδοντικής συσκευής. Η μάσηση τσίχλας, καραμέλας, σκληρών τροφών, ξηρών καρπών, ποπ κορν, η τοποθέτηση μολυβιών στο στόμα, η συνήθεια να τρώμε τα νύχια κ.α., εξασθενούν σιγά-σιγά την κόλλα και κάποια στιγμή το Bracket αποσπάται από το δόντι. Αυτό συμβαίνει μερικές εβδομάδες ή και μήνες μετά την τοποθέτηση των Brackets και αφορά συνήθως πλαϊνά δόντια και κυρίως της κάτω γνάθου. Ο ασθενής δηλώνει ότι το Bracket ξεκόλλησε την ώρα που έτρωγε κάτι μαλακό. Τις περισσότερες φορές το «σιδεράκι» ήταν ήδη ξεκολλημένο και τότε έγινε αντιληπτό ή η κόλλα ήταν ήδη καταπονημένη και δεν άντεξε ούτε αυτή τη μαλακή τροφή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Όταν τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τα «σιδεράκια» στο στόμα, δόθηκε στον ασθενή ένα φυλλάδιο με οδηγίες. Αυτές πρέπει να μελετηθούν και να ακολουθηθούν. Εκεί αναφέρονται ποιες τροφές και ποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κάποιο Bracket έχει ξεκολλήσει. Επιγραμματικά ξαναθυμίζουμε αυτές τις οδηγίες:

  • ΟΧΙ τσίχλες, καραμέλες, ξηροί καρποί, γλειφιτζούρια, σκληρά κρέατα, κοκάλα, σκληρές πλάκες σοκολάτας, τροφές με κουκούτσια, παξιμάδια, καλαμπόκια, ποπ κορν
  • ΔΕΝ ΔΑΓΚΩΝΟΥΜΕ στυλό, μολύβια, νύχια, δεν ανοίγουμε συσκευασίες με τα δόντια μας, δεν κρατάμε αντικείμενα ανάμεσα στα δόντια μας. Και –όσο αστείο και να ακούγεται- δεν δαγκώνουμε άλλους ανθρώπους. Συχνά τα παιδία παίζοντας ή παλεύοντας δαγκώνουν άλλα παιδιά και τα Bracket μπλέκονται με τις ίνες των ρούχων με αποτέλεσμα να ξεκολλάνε.
  • Κάθε βράδυ, μετά το βούρτσισμα των δοντιών, ελέγχουμε αν όλα τα «σιδεράκια» είναι στη θέση τους (περίπου στη μέση του κάθε δοντιού) ή αν κάποιο έχει μετακινηθεί ή έχει ακουμπήσει σε κάποιο διπλανό του

Εάν κάποιο Bracket κινείται μπρος-πίσω σημαίνει ότι έχει ξεκολλήσει. Ο ασθενής τότε πρέπει να μας ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν και να μη περιμένει να έρθει χωρίς ειδοποίηση στο επόμενο καθορισμένο ραντεβού.

Για να τοποθετήσουμε ένα καινούργιο Bracket χρειαζόμαστε πολύ χρόνο (περίπου 30 λεπτά) και ειδική προετοιμασία. Εάν δεν έχουμε ειδοποιηθεί ότι ο ασθενής έρχεται με ένα ή περισσότερα ξεκολλημένα «σιδεράκια» στο κανονικό του ραντεβού (για το οποίο έχουμε υπολογίσει 10-15 λεπτά), δεν θα μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε τότε. Θα κανονιστεί νέα συνάντηση σε μερικές εβδομάδες και θα χαθεί αρκετός χρόνος ο οποίος θα παρατείνει τη διάρκεια της θεραπείας. Αλλιώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο σχεδιασμό των ραντεβού του ιατρείου, με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι ασθενείς να καθυστερήσουν, να ταλαιπωρηθούν ή να μην εξυπηρετηθούν όπως πρέπει.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ «ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ» ΜΑΣ

ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ