ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Σήμερα τοποθετήθηκε στο στόμα σου η «μόνιμη ορθοδοντική συσκευή» η οποία αποτελείται από τα «σιδεράκια» που είναι κολλημένα πάνω στα δόντια σου και συνδέονται με  ένα σύρμα τo οποίο ονομάζεται «ορθοδοντικό τόξο».Το «τόξο» μπαίνει μέσα στα «σιδεράκια» και δένεται πάνω τους με τα «λαστιχάκια» ή με κάτι πολύ λεπτά «συρματάκια». Για να πετύχουμε σίγουρα και γρήγορα το σκοπό μας, που είναι ένα όμορφο χαμόγελο με ωραία, γερά και ίσια δόντια που θα δαγκώνουν σωστά, είναι απαραίτητη και η δικιά σου βοήθεια και συνεργασία. Πρέπει να προσέξεις τα εξής πράγματα:

  • ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ. Πρέπει να ακολουθείς τους βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής και να διατηρείς «σιδεράκια», δόντια και ούλα πεντακάθαρα. Αλλιώς το στόμα σου θα γεμίσει μικρόβια, που θα απειλήσουν την υγεία και την εμφάνιση των δοντιών και των ούλων σου. Θα βουρτσίζεις τρείς φορές κάθε μέρα όλες τις επιφάνειες όλων των δοντιών ,αργά, απαλά με μικρές κινήσεις. Αφού ξεπλύνεις το στόμα σου θα ελέγχεις τα δόντια σου για να βεβαιωθείς ότι δεν έμεινε τίποτα πάνω στα δόντια ή στα «σιδεράκια». Μετά το βραδινό βούρτσισμα να κάνεις και μία στοματόπλυση με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Προσοχή: το φθοριούχο διάλυμα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα.
  • ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ. Μην ξεχνάς να ελέγχεις τα «σιδεράκια» σου. Έτσι αν κάποιο από τα «σιδεράκια» έχει ξεκολλήσει, ή αν το τόξο έχει σπάσει να μας ενημερώνεις αμέσως τηλεφωνικώς ακόμα και εάν έχουμε ραντεβού την ίδια μέρα. Εάν βρίσκεσαι κάπου μακριά πήγαινε σε κάποιον Οδοντίατρο για να βγάλει από το στόμα σου το σπασμένο κομμάτι ή ότι άλλο σε ενοχλεί. Μετά όμως πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μας αμέσως μόλις μπορέσεις. Για να μην συμβούν όμως τέτοια ατυχήματα πρέπει να αποφεύγεις ορισμένες τροφές όπως: τσίχλες, καραμέλες, κόρα ψωμιού, ξηρούς καρπούς, κουκούτσια, σοκολάτες, παξιμάδια, ποπ-κορν, κόκαλα, και οποιαδήποτε παρόμοια σκληρή τροφή. Δεν επιτρέπεται να δαγκώνεις μολύβια, τα νύχια σου ή άλλα σκληρά αντικείμενα.

Την τροφή σου (π.χ. το κρέας ή το μήλο) θα την κόβεις με μαχαίρι και πιρούνι και θα την μασάς αργά και προσεκτικά.

  • ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ. Η πρώτη εβδομάδα με τα «σιδεράκια» θα είναι λίγο περίεργη. Είναι πιθανό να νοιώσεις ένα «σφίξιμο» σε όλα τα δόντια που ορισμένες φορές πλησιάζει τον πόνο. Γι'αυτό τις πρώτες μέρες να τρως μόνο μαλακές τροφές, να κάνεις στοματοπλύσεις με χλιαρό χαμομήλι και σε περίπτωση πόνου να πάρεις ένα ελαφρύ παυσίπονο. Είναι επίσης πιθανό να ερεθιστούν τα χείλη και τα μάγουλά σου από μέσα. Και εδώ θα σε βοηθήσει το χαμομήλι αλλά κυρίως η Στοματική Υγιεινή την οποία δεν θα παραμελήσεις καθόλου αυτές τις δύσκολες πρώτες μέρες. Εάν τα «σιδεράκια» σου είναι καθαρά ο ερεθισμός θα περάσει γρήγορα. Εάν όμως είναι βρώμικα θα αναπτυχθούν μικρόβια τα οποία θα χειροτερεύουν τον ερεθισμό στα μάγουλα και στα χείλη. Όλα τα ενοχλήματα θα περάσουν σε μία περίπου εβδομάδα.