ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΟ

Τοποθετούμε το εξωστοματικό τόξο πάντα με την εγκοπή / σημάδι προς τα πάνω. Αφού φέρουμε και τα δύο κοντά σκέλη μέσα στο στόμα, τοποθετούμε πρώτα το δεξιό σκέλος στον σωληνίσκο του δεξιού δακτυλίου και κατόπιν, το αριστερό σκέλος στο σωληνίσκο του αριστερού δακτυλίου.

Στη συνέχεια κρεμάμε την αυχενική κορδέλα στο ένα εξωτερικό σκέλος του εξωστοματικού τόξου. Την περνάμε γύρω από τον αυχένα πιέζοντας με το άλλο χέρι μας το μπροστινό μέρος του εξωστοματικού (για να μην βγουν τα εσωτερικά σκέλη από τους δακτυλίους) και τέλος τραβάμε και κρεμάμε την κορδέλα στο άλλο εξωτερικό άκρο του εξωστοματικού τόξου. Προσέχουμε ώστε η κορδέλα να ακουμπά στο δέρμα του αυχένα και να μην πιάνει ρούχα ή μαλλιά.

Για να βγάλουμε το εξωστοματικό ακολουθούμε την αντίστροφη διαδικασία. Κατά την αφαίρεση του εξωστοματικού ξεκρεμάμε πρώτα την αυχενική κορδέλα και από τα δύο εξωτερικά σκέλη και μετά βγάζουμε το εξωστοματικό από το στόμα. Όταν ξεκρεμάμε την κορδέλα πρέπει πάλι να κρατάμε με το ένα χέρι το μπροστινό τμήμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν κρεμάμε ή ξεκρεμάμε την αυχενική κορδέλα πρέπει πάντα να κρατάμε σταθερό το μπροστινό τμήμα του εξωστοματικού.

Αρχίζοντας από αύριο θα πρέπει να μάθεις να το φοράς σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

1η εβδομάδα: 1-2 ώρες το απόγευμα αρχίζοντας σιγά-σιγά. Την πρώτη εβδομάδα έχει σημασία η εξάσκηση στην τοποθέτηση και στην αφαίρεση του εξωστοματικού. Γιαυτό πρέπει να κάνεις πολλές δοκιμές, πάντα μπροστά στον καθρέπτη.

2η εβδομάδα: Περίπου 4 ώρες συνολικά το πρωί ή το απόγευμα, όχι υποχρεωτικά συνεχόμενες.

3η εβδομάδα: Μόνο κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.

4η εβδομάδα: 12-14 ώρες. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία με το εξωστοματικό πρέπει να το φοράς κάθε μέρα και να συμπληρώνεις τις 12-14 ώρες. Θα το φοράς στον ύπνο και κάποιες ώρες το απόγευμα ή το πρωί. Καλό είναι να υπάρχει μία διακοπή ανάμεσα στις ώρες που θα το φοράς.

  • Δεν πρέπει να το φοράς στο φαγητό, όταν κάνεις αθλητισμό και στο σχολείο.
  • Δεν θα αφήνεις κανέναν να πιάνει το εξωστοματικό όταν το έχεις στο στόμα σου.
  • Δεν θα το χρησιμοποιείς σαν παιχνίδι, δεν θα το στραβώνεις, και δεν θα αλλάζεις τίποτα στην κορδέλα ή στο μεταλλικό τμήμα του εξωστοματικού.
  • Όταν θα έρχεσαι για έλεγχο θα το φέρνεις πάντα μαζί σου.
  • Να το διατηρείς καθαρό και να με ενημερώσεις αμέσως εάν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα.