ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Διατροφή

Αποφεύγουμε τις μαλακές, κολλώδεις και γλυκές τροφές. Τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγουμε τα πολλά ενδιάμεσα γεύματα και φροντίζουμε να μοιράζουμε την τροφή μας σε τρία βασικά γεύματα την ημέρα. Περιορίζουμε τους υδατάνθρακες (ψωμί, γλυκά, ζυμαρικά) και αυξάνουμε το γάλα, το κρέας και τα ψάρια γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φωσφορικές ενώσεις που προστατεύουν τα δόντια.

Φθορίωση

Με τη φθορίωση η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών γίνεται σκληρότερη και ανθίσταται καλύτερα στα μικρόβια. Η φθορίωση γίνεται από τον οδοντίατρο μία ή δύο φορές το χρόνο και συμπληρώνεται σε καθημερινή βάση με τη χρήση ενός φθοριούχου στοματικού διαλύματος το βράδυ μετά από το βούρτσισμα των δοντιών. Τέτοια φθοριούχα διαλύματα βρίσκουμε στα φαρμακεία. Η φθορίωση είναι σημαντική για τα παιδιά και τους εφήβους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες βοηθά ελάχιστα έως καθόλου. Το Φθοριούχο στοματικό διάλυμα δεν σκοτώνει μικρόβια ούτε απομακρύνει τις τροφές από τα δόντια άρα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μία ή δύο φορές τον χρόνο πρέπει να μας εξετάζει ένας οδοντίατρος. Σε αυτές τις επισκέψεις γίνονται οι φθοριώσεις, γίνεται «καθαρισμός» των δοντιών (απομάκρυνση της «πέτρας» και των μικροβιακών εναποθέσεων) και αντιμετωπίζονται εγκαίρως πιθανές βλάβες των δοντιών ή των ούλων.

Βούρτσισμα των δοντιών

Αυτό πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα μας και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παράλειψη του ειδικά όταν υπάρχουν και «σιδεράκια» στο στόμα στα οποία μένουν πολλά υπολείμματα τροφών. Με το βούρτσισμα απομακρύνονται, τα υπολείμματα των τροφών -και τα μικρόβια που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά- από τα δόντια και τα «σιδεράκια». Χωρίς το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών όλες οι παραπάνω προληπτικές ενέργειες δεν παρέχουν καμία απολύτως προστασία.

Για το σωστό βούρτσισμα χρειαζόμαστε μία καλή και καινούργια οδοντόβουρτσα. Η καλή οδοντόβουρτσα έχει πλαστικές τρίχες με αποστρογγυλεμένο άκρο. Το «κεφάλι» της είναι μικρό ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στο στόμα και στα δόντια (περίπου 2 cm), οι τρίχες έχουν μέτρια σκληρότητα και κυματοειδή διάταξη. Η καινούργια οδοντόβουρτσα είναι αυτή που αντικαθίσταται κάθε 6 μήνες.

Η οδοντόκρεμα πρέπει να έχει φθόριο και ευχάριστη γεύση και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα. Με λιγότερο αφρό στο στόμα μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα τι καθαρίζουμε και δεν πνιγόμαστε. Εξάλλου η βούρτσα καθαρίζει ενώ η οδοντόκρεμα απλά βοηθάει.

Το βούρτσισμα γίνεται με ήπιες σιγανές και πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Για το είδος της κίνησης υπάρχουν πολλές θεωρίες και τεχνικές (οριζόντιες, κυκλικές, κάθετες). Σημασία έχει η θέληση μας να καθαρίσουμε τα δόντια καθώς η υπομονή και η μεθοδικότητα.

Βουρτσίζουμε τα δόντια τρεις φορές την ημέρα, κάθε μέρα και όχι μόνο όταν πάμε στον οδοντίατρο. Το βούρτσισμα γίνεται αμέσως μετά από τα τρία βασικά γεύματα και αν αποφύγουμε τα ενδιάμεσα γεύματα τα δόντια μας μένουν για πολλές ώρες καθαρά και προφυλαγμένα από τα μικρόβια. Καθαρίζουμε σιγά-σιγά όλα τα δόντια από τα πιο πίσω μέχρι τα μπροστινά. Αρχίζοντας από τα επάνω πίσω δεξιά δόντια βουρτσίζουμε δύο-δύο τα δόντια μέχρι την αριστερή πλευρά, πρώτα τις έξω επιφάνειες (προς τα μάγουλα) μετά τις μέσα (προς την γλώσσα) και τέλος τις οριζόντιες επιφάνειες με τις οποίες μασάμε. Με την ίδια σειρά καθαρίζουμε και τα κάτω δόντια. Η βούρτσα πρέπει να πιάνει το δόντι και τα ούλα. Κάθε βούρτσισμα διαρκεί το λιγότερο 2 λεπτά. Τις πρώτες μέρες με τα «σιδεράκια» ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να καθαριστούν καλά όλα τα δόντια και τα «σιδεράκια».

Τελειώνοντας ακολουθεί ένα καλό ξέβγαλμα και ο έλεγχος ότι όλα τα δόντια (και τα «σιδεράκια») είναι καθαρά. Το βούρτσισμα συμπληρώνεται με τη χρήση του «οδοντικού νήματος» (όπου αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί) ή με ειδικότερες βούρτσες (π.χ. «βουρτσάκι μεσοδοντίων χώρων») εάν είναι αναγκαίο και συνιστάται από τον οδοντίατρο. Για τα παιδιά και τους έφηβους συνιστάται η χρήση ενός φθοριούχου στοματικού διαλύματος κάθε βράδυ μετά το βούρτσισμα των δοντιών.