Ορθοδοντική

Ενδείξεις για την ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας

Οι περισσότεροι γονείς που αναζήτησαν έναν Ορθοδοντικό για το παιδί τους παρακινήθηκαν από το αισθητικό πρόβλημα που προκαλούσαν τα 6 μπροστινά δόντια. Συνήθως αγνοούνται και μένουν απαρατήρητα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα υπόλοιπα 26 δόντια. Σημαντικότατα προβλήματα όπως:

  • έγκλειστα δόντια,
  • έλλειψη δοντιών,
  • σταυροειδείς συγκλείσεις,
  • μη φυσιολογικές αξονικές κλίσεις δοντιών,
  • αυξημένη κατακόρυφη ή οριζόντια πρόταξη,
  • χασμοδοντία, κλπ,

παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση μόνο και μόνο γιατί η εικόνα των προσθίων δοντιών δεν έχει ενοχλήσει αισθητικά τους γονείς.
Είναι λοιπόν φανερό ότι η Αισθητική δεν είναι η μόνη ένδειξη της Ορθοδοντικής Θεραπείας.
Οι σημαντικότερες ενδείξεις είναι οι εξής:

α) Πρόληψη της τερηδόνας

"Στραβά", στριμωγμένα δόντια δημιουργούν χώρους οι οποίοι συγκρατούν περισσότερες τροφές και καθαρίζονται πολύ δύσκολα έως καθόλου. Εκεί μέσα ευνοείται η συγκράτηση και η ανάπτυξη μικροβίων τα οποία προκαλούν τερηδόνα.

β) Πρόληψη των νόσων των ούλων (Ουλίτιδα, Περιοδοντίτιδα)

«Στραβά» δόντια δέχονται υπερβολικές ή έκκεντρες μασητικές δυνάμεις οι οποίες σε συνδυασμό με την αυξημένη παρουσία μικροβίων ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών των ούλων. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται εκεί εκτός από τερηδόνα προκαλούν και φλεγμονή των ούλων. Ο συνδυασμός μηχανικής επιβάρυνσης και μικροβιακής παρουσίας οδηγεί στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας με έντονη φλεγμονή των ούλων, απώλεια οστού και υφίζηση των ούλων. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν το “χαλάρωμα” των δοντιών ή ακόμα και την απώλειά τους.

γ) Προστασία της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Αρμονική σχέση ανάμεσα στο άνω και κάτω οδοντικό τόξο εξασφαλίζει τη σωστή και ισορροπημένη λειτουργία των αρθρώσεων με τις οποίες κινείται η κάτω γνάθος. Η ορθοδοντική θεραπεία ίσως να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης.

δ) Αντικατάσταση χαμένων δοντιών (Προσθετική) και Ορθοδοντική

“Στραβά” δόντια δύσκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να “στηριχθούν” επάνω τους οδοντοστοιχίες ή “γέφυρες” που πληρούν τις λειτουργικές και αισθητικές προδιαγραφές. Αρκετά συχνά, γερά δόντια έχουν θυσιαστεί γιατί απλά δεν ήταν ευθυγραμμισμένα και εμπόδιζαν την κατασκευή και τοποθέτηση μίας αποδεκτής προσθετικής αποκατάστασης ή ενός εμφυτεύματος. Με την ορθοδοντική στους ενήλικες μπορούν να ευθυγραμμιστούν τα “στραβά” δόντια-στηρίγματα και να δημιουργηθούν σωστοί χώροι, ώστε η προσθετική εργασία να εδράζεται καλύτερα. Σε νεαρά άτομα η έγκαιρη διόρθωση των ορθοδοντικών ανωμαλιών τους εξασφαλίζει ότι αν μελλοντικά χρειασθούν κάποια προσθετική αποκατάσταση, αυτό θα είναι εύκολο και θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

ε) Αντιμετώπιση έγκλειστων δοντιών

Αρκετά συχνά κάποια δόντια δεν κατόρθωσαν να ανατείλουν και να πάρουν τη θέση τους στο στόμα. Παραμένουν εγκλωβισμένα στο κόκαλο και η οδοντοστοιχία χάνει τη συνέχεια και τη συμμετρία της. Η παρουσία του δοντιού μέσα στο κόκαλο, ανάμεσα στις ρίζες των διπλανών δοντιών μπορεί να γίνει αιτία για την απορρόφηση αυτών των ριζών. Επίσης μπορεί να γίνει αιτία για την ανάπτυξη κάποιας κύστης μέσα στο κόκαλο. Με την ορθοδοντική θεραπεία τέτοια δόντια μπορούν να μετακινηθούν στη θέση τους.

ζ) Αντιμετώπιση της συγγενούς έλλειψης δοντιών

Σε μερικές περιπτώσεις απλασίας κάποιων δοντιών, μπορεί με την ορθοδοντική μετακίνηση άλλων δοντιών να καλυφθεί το κενό και ο ασθενής να αποφύγει την τοποθέτηση ενός τεχνητού δοντιού.

η) Άλλες ενδείξεις

Συνοπτικά μπορούν ακόμα να αναφερθούν:

  • καλύτερη μάσηση,
  • καλύτερη άρθρωση κατά την ομιλία και
  • αποφυγή των ψυχολογικών προβλημάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα "άσχημο" χαμόγελο.