Ορθοδοντική

Ορθοδοντική για ενήλικες

 

Πολλοί ενήλικες, που όταν ήταν έφηβοι δίστασαν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν Ορθοδοντική, αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία πολλά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα με τα δόντια τους.Το εύρος μιας ορθοδοντικής θεραπείας στους ενήλικες ασθενείς επεκτείνεται από μία περιορισμένη διόρθωση ενός τμήματος μιας οδοντοστοιχίας μέχρι την εκτεταμένη διόρθωση όλων των δοντιών.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνονται, ενώ νέα προβλήματα εμφανίζονται από την λειτουργική καταπόνηση του στοματογναθικού συστήματος.

Οδοντιατρικές παρεμβάσεις (πχ εξαγωγές δοντιών) και ασθένειες του στόματος (πχ περιοδοντίτιδα) συμβάλουν στην εκδήλωση και στην επιδείνωση ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των ενηλίκων που αναζητούν λύσεις από την Ορθοδοντική.

Η ορθοδοντική θεραπεία σε έναν ενήλικα μπορεί να αφορά ένα τμήμα των οδοντικών τόξων ή να επεκτείνεται σε όλο το στόμα.

Η συνεργασία του Ορθοδοντικού με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες είναι αναγκαία και πολλαπλασιάζει τα οφέλη για τον ασθενή. Παράλληλα, η διόρθωση ορθοδοντικών προβλημάτων διευκολύνει και βελτιστοποιεί τις άλλες οδοντιατρικές θεραπείες (θεραπείες ούλων, τοποθέτηση εμφυτευμάτων, σχεδιασμός προσθετικών εργασιών, διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής)

Η εξέλιξη νέων ορθοδοντικών μεθόδων και τεχνικών, επιτρέπει να ξεπεραστούν πολλοί περιορισμοί (συστηματικά νοσήματα, εγκυμοσύνη, κοινωνική δραστηριότητα κλπ) και καθιστά την ορθοδοντική προσιτή σε κάθε ηλικία.

 
  • Τα κλασικά μεταλλικά άγκιστρα (brackets, «σιδεράκια»).
  • Τα «λευκά σιδεράκια» από υλικό που έχει το χρώμα των δοντιών και είναι ελάχιστα εμφανή.
  • Τους «διαφανείς» μηχανισμούς