Ορθοδοντική

Ορθοδοντική για ενήλικες

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ενήλικες απευθύνονται σε ορθοδοντικούς για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα του στόματός τους. Ένας παράγοντας που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των ενηλίκων ασθενών είναι και οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η ορθοδοντική για μια θεραπεία με λιγότερο εμφανείς μηχανισμούς («λευκά σιδεράκια», «διαφανείς» συσκευές: Aligners).

Το εύρος μιας ορθοδοντικής θεραπείας στους ενήλικες ασθενείς επεκτείνεται από μία περιορισμένη διόρθωση ενός τμήματος μιας οδοντοστοιχίας μέχρι την εκτεταμένη διόρθωση όλων των δοντιών.

Πολλές φορές η ορθοδοντική θεραπεία σε έναν ενήλικα ασθενή γίνεται σε συνεργασία με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες. Η ευθυγράμμιση και η σωστή τοποθέτηση των δοντιών διευκολύνει πολλές άλλες οδοντιατρικές θεραπείες και συμβάλει στην ποιότητα και τη σταθερότητα των θεραπευτικών τους αποτελεσμάτων.

Η ηλικία, η εγκυμοσύνη, διάφορα χρόνια ή συστηματικά νοσήματα, η περιοδοντίτιδα και οι κοινωνικές δραστηριότητες σπάνια καθιστούν αδύνατη μια ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες. (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ).

Μέθοδοι θεραπείας

Ο ενήλικας ασθενής σε συνεννόηση με τον ορθοδοντικό έχει πλέον αρκετές επιλογές για το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί. Ανάλογα με το πρόβλημα και την έκταση της θεραπευτικής παρέμβασης προσφέρονται οι εξής δυνατότητες:

  • Τα κλασικά μεταλλικά άγκιστρα (brackets, «σιδεράκια»).
  • Τα «λευκά σιδεράκια» από υλικό που έχει το χρώμα των δοντιών και είναι ελάχιστα εμφανή.
  • Τους «διαφανείς» μηχανισμούς