Ορθοδοντική

Περιορισμοί

 
Ηλικία

Η ηλικία δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντική.

Η ηλικία του ασθενούς ίσως τροποποιήσει τη μέθοδο θεραπείας.

 

 

Εγκυμοσύνη

Σκόπιμο είναι να μη ξεκινά μια θεραπεία στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Γυναίκες που μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία προσαρμόζοντας ορισμένες φορές τα χρονοδιαγράμματα στις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου. Οι μετακινήσεις των δοντιών συνεχίζονται κανονικά και το αποτέλεσμα της θεραπείας θα είναι αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Οι ασθενείς αυτές πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν το θεράποντα ορθοδοντικό για την εγκυμοσύνη ακόμα και αν δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη. Επειδή οι έγκυες γενικά εμφανίζουν λίγο αυξημένη τάση για ουλίτιδα πρέπει να βουρτσίζουν επιμελώς τα δόντια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει υποδείξει ο ορθοδοντικός.

 

Χρόνια, συστηματικά νοσήματα

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με χρόνια και συστηματικά νοσήματα, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, ενδοκρινολογικές, αιματολογικές διαταραχές κ.α. εφόσον αυτά έχουν διαγνωστεί και παρακολουθούνται από τον ειδικό ιατρό. Κάποια νοσήματα ίσως επηρεάσουν το βαθμό και το ρυθμό της μετακίνησης των δοντιών (οστεοπόρωση), και κάποια άλλα ίσως απαιτούν μια προληπτική φαρμακευτική αγωγή πριν από συγκεκριμένες ορθοδοντικές εργασίες (βαλβιδοπάθειες).

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού. Εάν κριθεί σκόπιμο ο ορθοδοντικός μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς.

 

Περιοδοντίτιδα

Περιοδοντίτιδα που βρίσκεται σε έλεγχο δεν αποτελεί αντένδειξη για την ορθοδοντική θεραπεία. Φυσικά απαιτείται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και η συνεργασία του περιοδοντολόγου. Η τήρηση αυστηρών κανόνων στοματικής υγιεινής είναι επίσης βασική προϋπόθεση.

Η ορθοδοντική μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσει συνθήκες για τον καλύτερο έλεγχο και την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.