ΤΑ «ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η ορθοδοντική θεραπεία συνεχίζεται και κατά την περίοδο των διακοπών. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες που του έχουν δοθεί. Εάν αμελήσει την τήρησή τους είναι πολύ πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση στην εξέλιξης της θεραπείας ή ακόμα και υποτροπή κάποιου προβλήματος (πχ απώλεια του χώρου που είχε κερδηθεί).

Πριν φύγει για διακοπές θα πρέπει να φροντίσει να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό του και να μην αμελήσει το καθορισμένο ραντεβού του. Καλό θα ήταν να φροντίσει έγκαιρα να κανονίσει το τελευταίο ραντεβού πριν από την αναχώρησή του.

Σε αυτό το ραντεβού και με κριτήριο το διάστημα που θα λείψει ο ασθενής, θα κρίνει ο ορθοδοντικός εάν είναι αναγκαίες κάποιες τροποποιήσεις (πχ, ελαφρύτερες δυνάμεις, αφαίρεση κάποιων πρόσθετων βοηθημάτων, μείωση του χρόνου εφαρμογής διαφόρων συσκευών κλπ). Επίσης θα γίνει έλεγχος για πιθανές βλάβες και θα σταθεροποιηθεί κατάλληλα η ορθοδοντική συσκευή.

Σε γενικές γραμμές αυτά που μπορεί να συμβούν όταν ο ασθενής είναι μακριά δεν αποτελούν σοβαρά ατυχήματα και δεν προκαλούν επικίνδυνα προβλήματα. Περισσότερο θα χαλάσουν τη διάθεση των διακοπών παρά θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εάν συμβεί  κάτι σε μια κινητή συσκευή (εξωστοματικό, μασελάκι, «λαστιχάκια», κλπ) απλά ο ασθενής σταματά να την χρησιμοποιεί.

Εάν ξεκολλήσει ένα «σιδεράκι» ή προεξέχει ένα «συρματάκι», δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε. Εάν ενοχλεί στα μάγουλα ή στα ούλα θα μπορούσε να βοηθήσει  το ειδικό «κερί» (το οποίο καλό θα ήταν να έχει μαζί του ο ασθενής) ή μια επίσκεψη σε έναν κοντινό οδοντίατρο. Αυτός θα αφαιρέσει όπως μπορεί ο,τι ενοχλεί. Σημασία έχει να απαλλαγεί ο ασθενής από την ενόχληση και η οριστική αντιμετώπιση και διόρθωση θα γίνει στην επόμενη συνάντηση με τον ορθοδοντικό.

Το ειδικό «κερί» τοποθετείται πάνω στο σημείο που ενοχλεί. Αφαιρείται πριν από το φαγητό, πριν από τον ύπνο και πριν από το βούρτσισμα.

Εάν εμφανιστεί κάποιος ερεθισμός στα ούλα, στη γλώσσα ή στα μάγουλα, θα βοηθήσει η πολύ συστηματική  στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ αντισηπτικό στόματος (χαμομήλι, αλατόνερο, κλπ).

Λεπτές μεταλλικές άκρες που στράβωσαν και τσιμπάνε τα μάγουλα μπορούν να πιεστούν προς τα δόντια ή τα ούλα με την πίσω άκρη ενός μολυβιού. Λαστιχάκια που κρέμονται μπορούν να κοπούν με ένα νυχοκόπτη. 

Για να μην παρουσιαστούν προβλήματα καλό θα ήταν να προσέξει ο ασθενής κάποιες απλές οδηγίες: 

Διατροφή :Αποφεύγει τα πολύ σκληρά τρόφιμα (παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, σκληρά κρέατα, τσίχλες, καραμέλες, ποπ-κορν  κλπ) 

Στοματική υγιεινή: Βουρτσίζει τα δόντια του  3 φορές την ημέρα. 

Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο του ιατρείου. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης η ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ διαθέτει δίκτυο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Η επικοινωνία μαζί της γίνεται μέσω τηλεφώνου (210 8227576) ή μέσω της ιστοσελίδας της : www.eogme.gr 

Ευχόμαστε καλές, ευχάριστες και ανέμελες διακοπές