Εξωστοματικό τόξο (HEADGEAR)

Ημερομηνία: 16/5/2016

Το εξωστοματικό τόξο μπήκε στο οπλοστάσιο της ορθοδοντικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τότε έχει δώσει λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα. Είναι από τις λίγες ορθοδοντικές συσκευές που έχουν μελετηθεί τόσο διεξοδικά. Έχει εφαρμοστεί σε εκατομμύρια ασθενείς και έχει αξιολογηθεί με χιλιάδες μελέτες. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν  αναπτυχθεί πολλές παραλλαγές του αυξάνοντας έτσι τα πεδία εφαρμογών του καθώς και τις θεραπευτικές του δυνατότητες.
 
Σήμερα, μετά από εκατό και πλέον χρόνια, συνεχίζει να είναι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό μέσο θεραπείας. Χρησιμοποιείται σαν βασικό μέσο θεραπείας ή σαν επικουρικό σε συνδυασμό με άλλες συσκευές. Έχει επίδραση ορθοπεδική (ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την ανάπτυξη των οστών των γνάθων) αλλά και ορθοδοντική (μετακινώντας ή στηρίζοντας δόντια).
 
Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες να αντικατασταθεί με άλλες συσκευές. Καμία όμως δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει στην άνεση (ογκώδεις συσκευές που έπρεπε να φοριούνται μέσα στο στόμα κάθε μέρα 24 ώρες),στην ασφάλεια (τοποθέτηση εμφυτευμάτων), στην ευκολία εφαρμογής και στην  αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με ελάχιστες παρενέργειες.
 
Το εξωστοματικό τόξο ανήκει στις «κινητές ορθοδοντικές συσκευές». Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να το φοράει και να το βγάζει μόνος του. Συστήνεται να εφαρμόζεται στο στόμα τις ώρες του ύπνου και ίσως και λίγες ώρες την ημέρα στο σπίτι. Ο ασθενής δεν κυκλοφορεί έξω με αυτό αν και μερικοί ορθοδοντικοί υποστηρίζουν την 24ωρη εφαρμογή του. Δεν εμποδίζει την ομιλία, γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτό, είναι πολύ εύκολο στη χρήση του, δεν είναι επώδυνο και δεν περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενούς.
 
Φυσικά έχει μεγάλη σημασία η πιστή τήρηση των οδηγιών που δίνονται στον ασθενή. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα του, επιταχύνει τη θεραπεία και εξασφαλίζει  την άνεση και την ασφάλεια του ασθενούς.