Επισκεφθείτε τον ορθοδοντικό, για να γλιτώσετε χρήματα και ταλαιπωρία

Ημερομηνία: 11/4/2017

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο ή ακόμα και εξωπραγματικό. Εσείς όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας τον ορθοδοντικό με πολλά έξοδα ή ίσως θυμάστε τους γονείς σας να πληρώνουν για αρκετά χρόνια κάθε μήνα ένα ποσό για τη σωστή στοματική σας υγεία, ενώ παράλληλα ο ορθοδοντικός, ως γιατρός, σημαίνει για εσάς πόνο και ταλαιπωρία. Όμως, στην πραγματικότητα το να ξοδέψετε κάποια χρήματα για την ορθοδοντική θεραπεία τη δική σας ή των παιδιών σας είναι επένδυση και όχι τσουχτερή δαπάνη. Διότι η υγεία των δοντιών μας αποτελεί βασική προτεραιότητα και αν την αφήσουμε θα πρέπει σίγουρα να εμπλακεί ειδικός για να την αποκαταστήσει. Το θέμα είναι αν προτιμάτε να συνεργαστείτε με κάποιον ορθοδοντικό ή με κάποιον εξειδικευμένο οδοντίατρο, όπως προσθετολόγο, εμφυτευματολόγο ή ενδοδοντιστή. Ποιος είναι τελικά πιο ευχάριστος και κοστίζει λιγότερο;

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μία στραβή οδοντοστοιχία, χωρίς σωστή σύγκλειση, με συνωστισμένα δόντια ή με μεγάλα κενά στη γνάθο, έχει ως αποτέλεσμα, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, οδοντιατρικά προβλήματα σοβαρής φύσης. Τα δόντια γίνονται πολύ ευκολότερα εστίες μικροβίων, τα ούλα αποκτούν ουλίτιδα ή ακόμα και περιοδοντίτιδα και οι ρίζες των δοντιών γίνονται με το πέρασμα των χρόνων και τις πιέσεις ασταθείς και ευεπίφορες σε τραυματισμούς, σπασίματα και εξαρθρώσεις. Τελικά, είναι δυστυχώς σίγουρο ότι ένας ασθενής που δεν έχει επισκεφθεί τον ορθοδοντικό ως παιδί ή ενήλικας, θα αναγκαστεί να επισκεφθεί κάποιον άλλο γιατρό, τον οδοντίατρο, και να προχωρήσει σε ακριβές και επίπονες οδοντιατρικές εργασίες, όπως εξαγωγή δοντιών, απονεύρωση και τοποθέτηση κινητών και ακίνητων συσκευών.

Αντίθετα, με τη σωστή πρόληψη όλα τα παραπάνω μπορούν να προληφθούν και σωστή πρόληψη σημαίνει συνεργασία με τον ορθοδοντικό, ο οποίος με τις κατάλληλες συσκευές θα δημιουργήσει σωστή σύγκλειση δοντιών στη στοματική κοιλότητα, έτσι ώστε κάθε επιφάνεια του δοντιού να είναι προσβάσιμη στο βούρτσισμα, με αποτέλεσμα οι οδοντιατρικές επεμβάσεις να μη χρειάζονται ή να είναι μικρότερης έκτασης. Τα καλά νέα μάλιστα είναι πως κάποια ορθοδοντικά θέματα στην οδοντοστοιχία σας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα οδοντιατρικής φύσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διακριτικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς, όπως νάρθηκες ή διάφανα σιδεράκια.

Φυσικά, η συσκευή που θα επιλεχθεί σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας που θα ακολουθηθεί και ο ορθοδοντικός θα μπορεί να σας αναλύσει τα έξοδα αλλά και τις λύσεις μόνο μετά από ενδελεχή εξέτασή σας. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι με τη συνεργασία σας με κάποιον ορθοδοντικό βάζετε γερά θεμέλια στη στοματική σας υγεία, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να περάσετε πολύ χρόνο στους οδοντιάτρους ούτε να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε δαπανηρές οδοντιατρικές εργασίες για πολλά χρόνια, εφόσον φυσικά φροντίζετε σχολαστικά τα δόντια και τα ούλα σας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα παιδιά, των οποίων οι γονείς προνόησαν για την ορθοδοντική θεραπεία τους, πέρα από ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, απολαμβάνουν και τη χαρά να μη χρειάζεται να επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο ή να τον επισκέπτονται μόνο για τα πολύ βασικά.