Ορθοδοντική για ενήλικες και όχι μόνο

Ημερομηνία: 1/6/2016

Ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος είναι ότι η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε παιδιά, ενώ οι ενήλικες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ισιώσουν τα δόντια τους και πρέπει μια ζωή να υπομείνουν τα αισθητικά και λειτουργικά θέματα που ανακύπτουν από τα στραβά τους δόντια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ορθοδοντικούς με ένα καλά οργανωμένο και επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο θεραπείας τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας μπορούν να είναι εξίσου σταθερά και σε όσους έχουν περάσει τα 18.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στους ενήλικες, τις οποίες ο ορθοδοντικός πρέπει να λάβει υπόψη του. Καταρχάς στους ενήλικες έχει ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα σοβαρά σκελετικά προβλήματα να μην μπορούν να διορθωθούν μόνο με ορθοδοντική θεραπεία όπως στα παιδιά αλλά να χρειάζεται και επιπλέον γναθοχειρουργική επέμβαση. Όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορούν να επιτευχθούν πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα χωρίς την ανάγκη χειρουργείου. Επιπλέον, ένα πρόβλημα που συναντούν οι ορθοδοντικοί όταν έχουν ασθενείς ενήλικες είναι πως οι τελευταίοι έχουν επιβαρυμένη στοματική υγεία. Από τη μία παρουσιάζονται περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία μέχρι να θεραπευθούν δυσχεραίνουν την ορθοδοντική αποκατάσταση, και από την άλλη υπάρχουν δόντια στο στόμα, τα οποία είναι σε κακή κατάσταση, με σφραγίσματα, γέφυρες και θήκες, απονευρωμένα ή δεν υπάρχουν καθόλου. Η κακή οδοντική κατάσταση και η έλλειψη δοντιών δεν είναι απαγορευτική για την ορθοδοντική θεραπεία, απαιτεί όμως από την πλευρά του ορθοδοντικού ένα λεπτομερές σχέδιο θεραπείας και πιθανώς την αφαίρεση των πολύ επιβαρυμένων δοντιών, ενώ από την πλευρά του ασθενή άριστη στοματική υγιεινή. Τέλος, η οδοντική μετακίνηση είναι πιο βραδεία στους ενήλικες σε σχέση με τα παιδιά και γι’ αυτό το λόγο η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και τα αποτελέσματα να αργήσουν να φανούν.

Η ορθοδοντική για ενήλικες αποτελεί πρόκληση για τον ορθοδοντικό και για έναν ακόμα λόγο. Ο ενήλικας έχει ανάγκη για πιο αισθητικούς και διακριτικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς και πολλές φορές ζητάει αυτοί να είναι αόρατοι. Τα νέα βέβαια είναι καλά, καθώς η οδοντιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει και παρέχει πλέον τη δυνατότητα της αόρατης ορθοδοντικής. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αόρατης ορθοδοντικής είναι τα διάφανα σιδεράκια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό, πλαστικό ή κεραμικό, που τα καθιστά αόρατα. Τα διάφανα σιδεράκια δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου, καθώς το χρώμα τους είναι ίδιο με αυτό της αδαμαντίνης και δεν αλλάζει ακόμα και στους καπνιστές. Μια άλλη επιλογή είναι η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια αλλά με διαφανείς νάρθηκες, τους οποίους ο ασθενής φοράει συγκεκριμένες ώρες και μπορεί να τους αφαιρέσει. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι επιτρέπουν άριστη στοματική υγιεινή, αφού αφαιρούνται, όμως είναι κατάλληλοι μόνο για συγκεκριμένα ορθοδοντικά προβλήματα και δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση σε όλες τις περιπτώσεις που προσέρχονται στο ιατρείο. Τέλος, υπάρχει και η λύση των γλωσσικών ορθοδοντικών μηχανισμών, οι οποίοι τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών και προσφέρουν άριστη αισθητική και πολύ καλά αποτελέσματα. Τα μειονεκτήματά τους, όμως, είναι το υψηλό τους κόστος, τα προβλήματα που δημιουργούν στην ομιλία και η ενόχληση της γλώσσας από τα σιδεράκια, την οποία πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να ανεχθούν.