Παιδιά και ορθοδοντική: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

παιδια και σιδερακια

Ημερομηνία: 26/9/2016

Η ορθοδοντική είναι μία επιστήμη, η οποία με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί ραγδαία, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους που βελτιώνουν τόσο την ορθή σειρά των δοντιών όσο και την στοματική υγιεινή του παιδιού σας. Αν και πολλοί γονείς το αγνοούν έξι στα δέκα παιδιά παγκοσμίως χρειάζονται σιδεράκια στα δόντια τους, ακόμα και αν η ανομοιομορφία σε αυτά δεν είναι τόσο εμφανής. Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 7-8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Έτσι αν δεν έχει προηγηθεί κάποιου είδους πρόβλημα, σε αυτή την ηλικία μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη μαζί με το παιδί σας στον Dr Δημήτριο Μοίρα, ώστε να σας λύσει όλες τις απορίες.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να βάλει το παιδί σιδεράκια;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η κατάλληλη ηλικία για τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο του παιδιού σας είναι τα 7 έτη, ώστε να προσδιοριστούν τα προβλήματα και ανάλογα να προγραμματιστεί και η αντιμετώπισή τους. Από εκεί και πέρα το ορθοδοντικό πρόβλημα ορίζει πότε το παιδί πρέπει να βάλει σιδεράκια. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα, σκελετικά, οδοντικά, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με κακές συνήθειες, όπως ο θηλασμός του δακτύλου, που απαιτούν πρώιμη θεραπεία, ωστόσο, άλλα μπορούν να αντιμετωπιστούν αργότερα μετά την ολοκλήρωση δηλαδή της αλλαγής όλων των νεογιλών δοντιών του παιδιού.

Πόσος  χρόνος  χρειάζεται να ακολουθείται ορθοδοντική θεραπεία στο παιδί;

To χρονικό διάστημα κατά το οποίο το παιδί θα χρειάζεται να φορά σιδεράκια ή άλλες συσκευές εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει, ενώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η συνεργασία του ασθενούς κατά την διάρκεια της θεραπείας. Είναι απαραίτητο δηλαδή να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στους χρόνους που έχουν οριστεί και να ακολουθούνται  με ακρίβεια οι συμβουλές του ορθοδοντικού για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από 6 μήνες έως και 3 χρόνια ή και περισσότερο.

Ποια είναι τα κυριότερα ορθοδοντικά προβλήματα;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα, μπορεί να είναι οδοντικά ή σκελετικά. Για παράδειγμα μπορούν να εντοπιστούν μεταξύ άλλων:

  • Έλλειψη χώρου στις γνάθους με αποτέλεσμα να μην χωρούν τα δόντια.
  • Δυσαναλογία της άνω με την κάτω γνάθο.
  • Μικρά δόντια σε μεγάλες γνάθους
  • Υπεράριθμα ή έγκλειστα δόντια
  • Έλλειψη των μόνιμων δοντιών.

 

Θα πονέσει το παιδί κατά την ορθοδοντική θεραπεία;

Το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί ορίζει την ενόχληση που μπορεί να νιώσει το παιδί. Σε γενικές γραμμές η ορθοδοντική θεραπεία δεν προκαλεί πόνο. Μόνο στις περιπτώσεις που εγκαθίστανται ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, μπορεί να εμφανιστεί πρόσκαιρη ευαισθησία στα δόντια κατά την μάσηση, μία με δύο μέρες μετά το ορθοδοντικό ραντεβού ή κάποια ενόχληση στα ούλα κατά την αρχική τοποθέτηση.

Υπάρχουν νέες μέθοδοι πέρα από τα παραδοσιακά σιδεράκια;

Πέρα από την παραδοσιακή μέθοδο με τα σιδεράκια ο Dr Μοίρας μπορεί να σας προτείνει και νέες αόρατες μεθόδους, που μπορούν να «επανδρωθούν» ανάλογα με το πρόβλημα του παιδιού σας. Μετά την πρώτη εξέταση ο ορθοδοντικός μπορεί να σας ενημερώσει για το ποιες συσκευές χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα μπορεί να τοποθετηθούν στο παιδί γλωσσικά σιδεράκια, τα οποία είναι τελείως αόρατα, διότι τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών ή και αόρατα σιδεράκια ή διαφανείς νάρθηκες.