Τα είδη της ορθοδοντικής θεραπείας και πώς αυτά θα συμβάλλουν στη στοματική σας υγεία

Ημερομηνία: 23/6/2017

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να συμβάλλει στη στοματική σας υγεία με διάφορους τρόπους ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Όπως κάθε ιατρική θεραπεία, έτσι και η ορθοδοντική αποτελείται από συγκεκριμένα βήματα που συγκροτούν το σχέδιο θεραπείας, το οποίο προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρακάτω, θα ενημερωθείτε για τα είδη της ορθοδοντικής θεραπείας, για να έχετε μία συνολική εικόνα του τι μπορεί να καταφέρει αυτός ο επαναστατικός οδοντιατρικός κλάδος.

 

Προληπτική ορθοδοντική θεραπεία

Η προληπτική ορθοδοντική θεραπεία στηρίζεται σε ήπιες μεθόδους καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο να αποτρέψουν τη δημιουργία προβλημάτων σε μεταγενέστερο στάδιο. Δηλαδή δρουν εκεί όπου ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα, ώστε να το θεραπεύσουν εν τη γενέσει του και να μην χρειαστεί αργότερα εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση μηχανισμού διατήρησης χώρου σε περίπτωση που το παιδί χάσει πρόωρα το νεογιλό δόντι. Τότε, θα πρέπει να τοποθετηθεί αυτός ο μηχανισμός, διότι διαφορετικά το μόνιμο δόντι δεν θα βρει χώρο να ανατείλει και θα πρέπει να εφαρμοστεί εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον ορθοδοντικό, ώστε να διαγνωστούν νωρίς τα όποια προβλήματα. Μία άλλη όψη της προληπτικής ορθοδοντικής θεραπείας είναι η τοποθέτηση συγκρατητικών ορθοδοντικών μηχανισμών μετά το πέρας της επανορθωτικής θεραπείας. Αυτό συμβαίνει ώστε να προληφθεί η μετακίνηση των δοντιών και να διατηρηθεί το αισθητικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με τόσο κόπο.

 

Κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία

Η κατασταλτική θεραπεία είναι το επόμενο στάδιο, όταν πλέον έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, όμως όχι σε τόσο σοβαρή μορφή ώστε να απαιτείται επεμβατική θεραπεία. Με την κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία αντιμετωπίζεται το όποιο πρόβλημα σε πρώιμο σχετικά στάδιο. Έτσι, στο προηγούμενο παράδειγμα, αν τελικά ο χώρος για την ανατολή του μόνιμου δοντιού χαθεί, η κατασταλτική θεραπεία θα επέμβει για την άμεση ανάκτησή του.

 

Επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία

Η επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία είναι η κλασική θεραπεία που διαρκεί περίπου δύο χρόνια και θεραπεύει οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στη στοματική κοιλότητα με κινητούς ή ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και έχει θεαματικά αποτελέσματα στη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου και ενός συμμετρικού προσώπου.

 

Υποστηρικτική ορθοδοντική θεραπεία

Η υποστηρικτική ορθοδοντική θεραπεία κάνει αυτό που λέει το όνομά της. Υποστηρίζει άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες, όπως την προσθετική, την περιοδοντολογία και την εμφυτευματολογία, με σκοπό να τις διευκολύνει να επιτύχουν τα αποτελέσματά τους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ενήλικος χάσει κάποια από τα δόντια του και δεν κάνει για αυτό τίποτα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η μετακίνηση των δοντιών θα μειώσει το κενό ανάμεσα στα υπάρχοντα δόντια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να τοποθετηθεί εμφύτευμα ή γέφυρα αν ο ασθενής αποφασίσει κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η συνεργασία με κάποιον ορθοδοντικό, ο οποίος θα δημιουργήσει πρώτα τη σωστή σύγκλειση και θέση στην οδοντοστοιχία, ώστε να υπάρχει το υπόβαθρο, για να εφαρμοστεί η προσθετική εργασία.