ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ημερομηνία: 18/5/2014

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που αναρωτιούνται αν η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να χρησιμεύσει σε κάτι ή μήπως είναι μια πολυτέλεια με αισθητικό μόνο στόχο που δεν έχει θέση σε μια τέτοια περίοδο λιτότητας, κατά την οποία οι άνθρωποι επιλέγουν να ξοδέψουν χρήματα μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Αυτή η άποψη ακούγεται από γονείς που αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας των παιδιών τους αλλά και από ενήλικες οι οποίοι, αν και ο γενικός οδοντίατρος τους σύστησε να επισκεφθούν κάποιον ορθοδοντικό, το αναβάλλουν διαρκώς. Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν για την ορθοδοντική θεραπεία; Είναι ένα θέμα απλά αισθητικής φύσης ή άπτεται και σημαντικότερων παραγόντων που δεν πρέπει να αγνοηθούν; Μπορεί να μας προσφέρει κάτι ή είναι υπερεκτιμημένη; Με λίγα λόγια, αξίζει τα λεφτά της;

Κανείς ορθοδοντικός δεν θα αρνηθεί πως ένας από τους στόχους της ορθοδοντικής θεραπείας είναι το ωραίο χαμόγελο που δημιουργεί ένα πιο συμμετρικό πρόσωπο και γεμίζει με αυτοπεποίθηση το άτομο. Σήμερα μάλιστα με την πρόοδο της ορθοδοντικής για ενήλικες και με τα αόρατα σιδεράκια, οποιοσδήποτε μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη μέθοδο, αντί για κάποια άλλη αισθητική παρέμβαση, η οποία είναι επικίνδυνη, παρεμβατική και κοστίζει πολλά χρήματα. Διότι αναμφίβολα τα συμμετρικά και όμορφα δόντια συνεισφέρουν σε ένα εκθαμβωτικό σύνολο.

Όμως, σε καμία περίπτωση η ορθοδοντική δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ταυτόχρονα βοηθάει σε πολύ σημαντικότερους τομείς. Καταρχάς με μια άρτια ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του στόματος, δηλαδή η μάσηση και η ομιλία. Διαφορετικά και ειδικότερα σε βαριές περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα στην εκφορά λόγου ή στη σύγκλειση, τα οποία να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή στην περιοχή σύνδεσης της κάτω γνάθου με το κρανίο προκαλώντας ακόμα και αφόρητους πόνους.

Επιπλέον, τα ίσια χωρίς προβλήματα σύγκλεισης δόντια συμβάλλουν στην καλή στοματική υγιεινή του ατόμου, καθώς καθαρίζονται καλύτερα χωρίς να μένουν στοματικές περιοχές απρόσιτες στο βούρτσισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υγιέστερα ούλα και δόντια που έχουν την προοπτική να μείνουν στο στόμα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, προστατεύονται και δόντια που χωρίς ορθοδοντική θεραπεία θα προέβαλλαν έξω από τα χείλη όντας επιρρεπή σε κατάγματα.

Μία λειτουργική από ορθοδοντικής πλευράς στοματική κοιλότητα διευκολύνει και το έργο του γενικού οδοντιάτρου. Με τη διευθέτηση των δοντιών και τη λειτουργική αποκατάσταση του στόματος οι οδοντιατρικές εργασίες, όπως τα σφραγίσματα και η περιοδοντική θεραπεία, μπορούν να ολοκληρωθούν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά, ενώ είναι δυνατόν να προληφθούν τα σοβαρότερα προβλήματα που διαφορετικά θα οδηγούσαν σε πολυπλοκότερες και συνεπώς ακριβότερες οδοντιατρικές εργασίες, όπως η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή η ενδοδοντική θεραπεία.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια σίγουρη επένδυση που γλιτώνει το άτομο από μελλοντικά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και την ευρύτερη περιοχή, από πόνο και περιττά έξοδα. Η πρόοδος μάλιστα στον τομέα αυτό μπορεί να δώσει στον καθένα τις λύσεις που επιθυμεί με βάση και τους στόχους που έχει θέσει σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό του επιτυγχάνοντας το χρυσό συνδυασμό αισθητικής, λειτουργικότητας και αποδοτικότητας.