Χαμογελώντας ... ορθά! Μέρος 2 ον

χαμογελώντας ορθα

Ημερομηνία: 9/7/2016

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας αναφερθήκαμε σε ένα μέρος των προβλημάτων με τα οποία έρχεται συχνά αντιμέτωπος ένας ορθοδοντικός, ο ειδικός αυτός που μας χαρίζει μοναδικά χαμόγελα για να κάνουμε τους εχθρούς μας να «σκάσουν» από το κακό και τη ζήλεια τους. Αναφερθήκαμε ήδη στην πρόταξη, τη βαθιά δήξη, την ανοιχτή δήξη, το συνωστισμό και την αραιοδοντία που η ορθοδοντική καλείται να αντιμετωπίσει.

Ας δούμε τα υπόλοιπα ορθοδοντικά προβλήματα:

  • σταυροειδής σύγκλειση: που διακρίνεται σε πρόσθια και οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση. Στη σταυροειδή σύγκλειση κάποιο δόντι του άνω οδοντικού τόξου «διασταυρώνεται», συγκλίνει δηλαδή σταυροειδώς με το αντίστοιχο δόντι του κάτω οδοντικού τόξου. Κάποια πρόσθια ή οπίσθια -αντίστοιχα- δόντια είναι εμπρός και κάποια πίσω από τα αντίστοιχα της άλλης γνάθου.
  • ανάστροφη πρόταξη: τα πάνω μπροστινά δόντια έρχονται πίσω από τα κάτω, τα ανάποδο λαγουδάκι αν θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε με «γνωστές εικόνες». Πρόκειται για προγναθισμό της κάτω γνάθου πέραν του φυσιολογικού βαθμού.
  • έγκλειστα δόντια: είναι η πάθηση στην οποίο κάποια συγκεκριμένα δόντια (πχ οι φρονιμίτες) για διάφορους λόγους δε φύτρωσαν και παρέμειναν μέσα στο κόκαλο. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να ασκούν πίεση, πολλές φορές παραμορφώνοντας και αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής διαδικασίας και απαιτώντας να τοποθετηθούν εκ νέου αόρατα σιδεράκια.
  • συγγενής έλλειψη δοντιών: αρκετά συχνό φαινόμενο είναι η απουσία κάποιων δοντιών (πχ των προγόμφιων) επειδή αυτά δεν έχουν διαπλαστεί και δεν έχουν κατέβει με αποτέλεσμα το στόμα να παρουσιάζει σοβαρές διαταραχές.
  • έκτοπα δόντια: όπως λέει και η επιστημονική ορολογία, πρόκειται για δόντια που έχουν ανατείλει σε λάθος θέση από την προκαθορισμένη. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα στις περιπτώσεις που τα νεογιλά δόντια καθυστερήσουν να βγουν, ενώ έχει ήδη κατέβει το μόνιμο δόντι στραβά και σε λάθος θέση.

Στις προαναφερθείσες αυτές περιπτώσεις προβλημάτων, η ορθοδοντική έρχεται με «όπλο» διάφανα σιδεράκια, μασελάκια, εξωστοματικά κλπ να επιλύσει το αισθητικό ζήτημα. Το βασικό, όμως, είναι ότι δεν περιορίζεται σε αυτό.

Εκτός από ένα όμορφο και σωστό χαμόγελο, η ορθοδοντική μπορεί να εξασφαλίσει και να χαρίσει ένα υγιές και φωτεινό χαμόγελο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία. Ο βασικός λόγος που η ορθοδοντική είναι συνώνυμο της υγείας είναι γιατί, όταν τα δόντια δεν βρίσκονται στη σωστή τους θέση, μπορούν να προκληθούν πολλά προβλήματα στη  στοματική υγεία και υγιεινή. Τα συνηθέστερα είναι η συχνή ανάγκη για σφραγίσματα και η ουλίτιδα, αφού το αποτελεσματικό πλύσιμο των δοντιών είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο λόγω της μη ευθυγράμμισης τους. Επιπλέον, στις περιπτώσεις προβλημάτων στα οδοντικά τόξα, οι πόνοι στο στόμα και στα σαγόνια είναι αρκετά συχνοί και έντονοι, λόγω του εσφαλμένου τρόπου που κλείνουν οι γνάθοι.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι αναμφίβολα μια χρονοβόρος διαδικασία. Η ακριβής διάρκειά της δεν είναι καθορισμένη αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καθορίζεται -κυρίως- από το αντικείμενο της θεραπείας και τη σοβαρότητα του προβλήματος του ασθενή. Επομένως, μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και 2 χρόνια. Συνηθέστερη (στην ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία) είναι η διάρκεια από ένα έως δύο χρόνια, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια της θεραπείας είναι η τακτικότητα και η επιμέλεια στα προγραμματισμένα ραντεβού κατά τη διάρκεια αυτής.