Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ορθοδοντικές θεραπείες

ορθοδοντικες θεραπειες

Ημερομηνία: 24/10/2018

Η σωστή σύγκλειση των δοντιών και των γνάθων δεν επιδρά μόνο στο χαμόγελό μας, κάνοντάς το ακαταμάχητο. Έχει επίσης ένα ακόμα σημαντικό αποτέλεσμα. Βελτιώνει τη στοματική υγεία, μειώνει προβλήματα στις γνάθους, τα δόντια και τα ούλα και τελικά κάνει τις επισκέψεις στον οδοντίατρο πολύ λιγότερες και ασήμαντες. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε από μικρή ηλικία στον ορθοδοντικό και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να λύσουμε τα όποια ορθοδοντικά προβλήματα έχουμε και να αποκτήσουμε ένα υπέροχο και πρωτίστως υγιές χαμόγελο. Στα παιδιά ειδικά μπορεί να γίνει και προληπτική ορθοδοντική θεραπεία, ώστε να γίνουν μικρές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την ανάγκη για πιο σοβαρές παρεμβάσεις στο μέλλον. Ο ορθοδοντικός θα εξετάσει προσεκτικά το στόμα μας, πιθανώς θα μας ζητήσει να κάνουμε και μια πανοραμική ακτινογραφία, ώστε να έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και στη συνέχεια θα εκπονήσει το σχέδιο θεραπείας. Αυτό θα αποτελείται από δύο στοιχεία: από το ποια ορθοδοντική συσκευή θα χρησιμοποιηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος. Ας δούμε, λοιπόν, τα είδη της ορθοδοντικής θεραπείας με βάση τις συσκευές που χρησιμοποιούνται.

 

Μασελάκια

Τα μασελάκια είναι κινητές συσκευές, οι οποίες φοριούνται από τον ασθενή κάποιες ώρες της ημέρας (συνήθως στον ύπνο) και αφαιρούνται όποτε αυτός το θελήσει χωρίς να απαιτείται βοήθεια ορθοδοντικού. Τα μασελάκια τοποθετούνται για τη μετακίνηση δοντιών αλλά και για τη συγκράτηση του αποτελέσματος, οπότε εκτός από επανορθωτικές θεωρούνται και συγκρατητικές συσκευές. Αν το ορθοδοντικό πρόβλημα είναι και στις δύο γνάθους, τότε δεν θα αντιμετωπιστεί με τα κλασικά μασελάκια, αλλά με λειτουργικά μηχανήματα που εναρμονίζουν τη σχέση των δύο οδοντικών τόξων μεταξύ τους. Ωστόσο, οι κινητές ορθοδοντικές συσκευές έχουν αρκετούς περιορισμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένα προβλήματα, αλλά για συγκεκριμένες μετακινήσεις.

μασελακια

Εξωστοματικό τόξο

Το εξωστοματικό τόξο είναι επίσης κινητή ορθοδοντική συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εκτεταμένων προβλημάτων κυρίως σε παιδιά. Χρησιμεύει για τη δημιουργία χώρου στην άνω γνάθο, για τη μετακίνηση δοντιών και τη σταθεροποίηση μιας ομάδας δοντιών. Επίσης ασκεί ορθοπεδική επίδραση στο μέγεθος των γνάθων, οπότε πρέπει να εφαρμόζεται σε μικρή ηλικία, ώστε να βοηθήσει στη διαμόρφωση σωστού μεγέθους γνάθων και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα με πιθανό συνωστισμό δοντιών.

Εξωστοματικό τόξο

Διαφανείς νάρθηκες

Οι διαφανείς νάρθηκες είναι μια επαναστατική μέθοδος που εφαρμόζεται στην Αμερική εδώ και δεκαπέντε χρόνια και χρησιμοποιείται πλέον και στην Ελλάδα από όλο και περισσότερους ορθοδοντικούς, καθώς μπορεί να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όντας μια διακριτική και ουσιαστικά αόρατη λύση, εναλλακτική στα κλασικά σιδεράκια. Οι νάρθηκες αυτοί αλλάζονται κάθε δύο βδομάδες και ισιώνουν σταδιακά τα δόντια, ενώ θεραπεύουν και άλλα προβλήματα σύγκλεισης. Βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου και δεν ενοχλούν, ενώ αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του φαγητού και του βουρτσίσματος των δοντιών, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η στοματική υγιεινή. Έχουν όμως και περιορισμούς, αφού δεν μπορούν να θεραπεύσουν περιπτώσεις σοβαρής απώλειας σύγκλεισης, σκελετικών προβλημάτων και υποχρεωτικής εξαγωγής δοντιών.

διαφανεις ναρθηκες

Σιδεράκια

Τα σιδεράκια είναι ακίνητες συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται και αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό και αποτελούν τις κατεξοχήν συσκευές για ορθοδοντική θεραπεία κάθε είδους προβλήματος. Τα σιδεράκια αποτελούνται από τα άγκιστρα (ή αγκύλια) που κολλιούνται πάνω στα δόντια με ειδικά συγκολλητικά υλικά, τους δακτύλιους που τοποθετούνται πάνω στους γομφίους, τα σύρματα, που ενώνουν τα άγκιστρα, και τις ελαστικές ή μεταλλικές προσδέσεις, με τις οποίες σταθεροποιούνται τα σύρματα πάνω στα άγκιστρα. Μέσω των πιέσεων που ασκούν τα κολλημένα άγκιστρα και των δυνάμεων που εφαρμόζονται από τα σύρματα, επιτυγχάνονται οι επιθυμητές μετακινήσεις στα δόντια. Συνήθως, τα σιδεράκια τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών, κάτι που αποτελεί τον κανόνα για τα παιδιά και τους εφήβους, όπου η διακριτικότητα της ορθοδοντικής θεραπείας δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα τα σιδεράκια να τοποθετηθούν και στη μέσα, γλωσσική επιφάνεια των δοντιών. Οι γλωσσικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών προσφέροντας έτσι άριστη αισθητική και τα ίδια αποτελέσματα με τα σιδεράκια που τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών, όντας μια εξαιρετική λύση για την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων. Τα μειονεκτήματά τους, όμως, είναι το υψηλό κόστος αλλά και η ενόχληση πολλών ασθενών από τα σιδεράκια πάνω στη γλώσσα τους. Η ενόχληση αυτή αφορά τις λειτουργίες της ομιλίας και της μάσησης, όμως διαφέρει σε ένταση από ασθενή σε ασθενή. Για άλλους είναι μη ανεκτή, ενώ μερικοί σαφώς την προτιμούν σε σχέση με τα εξωτερικά σιδεράκια που τα κρίνουν ως αντιαισθητικά.

σιδερακια

Αόρατα σιδεράκια

Τα διάφανα ή αλλιώς αόρατα σιδεράκια είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αόρατης ορθοδοντικής για ενήλικες, αφού αυτά τα σιδεράκια κατασκευάζονται από ειδικό υλικό, πλαστικό ή κεραμικό, που τα κάνει να μη φαίνονται σχεδόν καθόλου πάνω στο άσπρο των δοντιών. Τα διάφανα σιδεράκια είναι σχεδόν αόρατα πάνω στα δόντια, επειδή το χρώμα τους μοιάζει με αυτό της αδαμαντίνης των δοντιών και δεν αλλοιώνεται ακόμα και στα άτομα που καπνίζουν. Το μόνο που φαίνεται είναι τα μεταλλικά σύρματα, τα οποία ενώνουν τα άγκιστρα, αφού τα αόρατα σιδεράκια επιτελούν την ίδια ακριβώς λειτουργία με τα μεταλλικά. Έτσι, είναι μια οικονομική λύση τόσο για ενήλικες όσο και εφήβους με ελάχιστη επίδραση στην αισθητική του προσώπου.

αορατα σιδερακια

Συγκρατητικές συσκευές

Τα συγκρατητικά μηχανήματα μπορεί να είναι δύο ειδών: ακίνητα ή κινητά. Το σταθερό συγκρατητικό αποτελείται από μία λευκή ταινία από υαλοΐνες ή από ένα λεπτό σύρμα που τοποθετείται στο εσωτερικό των κάτω δοντιών, στη γλωσσική δηλαδή επιφάνεια και έτσι δεν γίνεται ορατό. Επικολλάται στα δόντια με ρητίνη και τα κρατάει σταθερά, αφού τα κάτω δόντια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη μετακίνηση. Τα κινητά συγκρατητικά μπορεί να είναι είτε κάποιο κινητό αφαιρούμενο μασελάκι είτε νάρθηκας αφαιρούμενος. Το πρώτο αποτελείται από ακρυλικό σώμα και συγκρατητικά σύρματα, ενώ ο δεύτερος, που είναι εντελώς αόρατος, είναι κατασκευασμένος από διάφανο πλαστικό. Αφορούν τόσο το πάνω όσο και το κάτω τόξο και φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου για τουλάχιστον οκτώ συνεχόμενες ώρες.

Συγκρατητικές συσκευές