Περι.. Ορθοδοντικής!

orthomiras.gr _ Αορατα σιδερακια, διαφανα σιδερακια, ορθοδοντικος

Ημερομηνία: 1/9/2016

H περίοδος λιτότητας που διανύουμε, συμπυκνώνει όλο και περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με την χρησιμότητα της ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς αρκετοί θεωρούν πως πρόκειται για μία ιατρική μέθοδο με μόνο στόχο το αισθητικό αποτέλεσμα, αγνοώντας τις πολλαπλές δυσλειτουργίες που κρύβονται πίσω από την λανθασμένη διάταξη των δοντιών μας και κρίνοντας την ως είδος πολυτέλειας που αντιβαίνει στους δύσκολους, οικονομικά, καιρούς. Η συγκεκριμένη αντίληψη, ωστόσο, στερεί τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικους την δυνατότητα να βελτιώσουν μαζί με την εικόνα και την υγεία του στόματός τους.

Μία μόλις επίσκεψη στο ιατρείο του Dr. Δημητρίου Μοίρα αρκεί για να διαλευκάνει την αναγκαιότητα ή μη της ορθοδοντικής θεραπείας. Το ιατρείο λειτουργεί παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά τον τομέα της ορθοδοντικής επιστήμης, ενώ αναλαμβάνει παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες παρέχοντας μία πληθώρα μεθόδων που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενή. Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες και εξειδικευμένες μεθόδους της επιστήμης επιδιώκεται η αντιμετώπιση και αποκατάσταση όλου του εύρους των ορθοδοντικών προβλημάτων του στοματογναθικού συστήματος.

Η πολιτική του ιατρείου είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση από την ορθοδοντική έρευνα και επικεντρώνεται στην ασφάλεια του ασθενούς, μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Ο ορθοδοντικός κ. Δημήτρης Μοίρας έχοντας ολοκληρώσει ένα ευρύ κύκλο σπουδών γύρω από την επιστήμη της ορθοδοντικής αλλά και της οδοντιατρικής και όντας μέλος ελληνικών και διεθνών Ορθοδοντικών Οργανώσεων και Εταιρειών, διατηρεί το ιατρείο του για περισσότερα από 20 χρόνια παρέχοντας ορθοδοντικές υπηρεσίες που χαρίζουν «ασυναγώνιστα» χαμόγελα, στους πάντοτε ικανοποιημένους ασθενείς του.

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, αντιμετωπίζονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο  οι διάφορες έξεις (π.χ. θηλασμός δάχτυλου), διατηρείται ο χώρος στο οδοντικό τόξο σε περίπτωση πρόωρης απώλειας παιδικού δοντιού, δρομολογείται η αντιμετώπιση σκελετικών και λειτουργικών προβλημάτων (π.χ. σταυροειδής σύγκλειση) με σκοπό την έγκαιρη διόρθωσή τους ή την ευκολότερη μελλοντική αντιμετώπιση τους και βελτιώνεται η θέση των δοντιών όταν κριθεί απαραίτητο. Η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε με κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα («μασελάκια»), είτε με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια  που είναι και ο πιο κοινός τύπος ορθοδοντικής θεραπείας. Ωστόσο σε αρκετά δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν τα εξωστοματικά μηχανήματα που στηρίζονται µε ελαστικές προσδέσεις στον αυχένα ή στο κεφάλι και χρησιμοποιούνται, σε σκελετικά προβλήματα επιτυγχάνοντας προτροπή (Μάσκα Προσώπου) ή αναστολή της αύξησης των γνάθων. Στην εφηβική ηλικία αντιμετωπίζονται συνολικά και ολοκληρωτικά όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα με σκοπό να αποκατασταθεί η λειτουργία και η αισθητική του στόματος. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω γίνεται χρήση είτε ακίνητων μηχανισμών, είτε διάφανων συσκευών όπως είναι τα διάφανα ή αόρατα σιδεράκια που προτιμούνται για αισθητικούς λόγους.

Η μέθοδος με τα αόρατα σιδεράκια προτιμάται σε μεγάλο βαθμό και από τους ενήλικες, οι οποίοι προτιμούν μη εμφανείς τρόπους ορθοδοντικής. Η ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες μπορεί να αφορά την πλήρη διόρθωση των οδοντικών τόξων ή την αντιμετώπιση τοπικών λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων. Για τους ενήλικες κατάλληλη μπορεί να είναι και τα λευκά σιδεράκια, τα οποία είναι αρκετά διακριτικά.

Πέραν των μεταγενέστερων ορθοδοντικών ελέγχων, αν όχι νωρίτερα στην ηλικία των 7-8 ετών κρίνεται απαραίτητη η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό ιατρό με τον οποίο «χτίζεται» μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών σας και του ορθοδοντικού που στοχεύει τόσο στην καλύτερη λειτουργία του στόματος όσο και στην βελτίωση της αισθητικής του προσώπου.